Minska midjemåttet med meditering

Många människor drömmer om att gå ner i vikt men upplever samtidigt att det är nästintill omöjligt. Det ena dieten efter den andra prövas, nya motionsformer, fastor och frysning men ändå händer ingenting annat än en jojoande kroppsvikt som både frustrerar och deprimerar.

Om man endast lider av envisa fettansamlingar på specifika delar av kroppen, till exempel mage och lår, kan en fettsugning vara ett utomordentligt sätt att bli av med problemet. Resultatet är permanent och proceduren är relativt enkel och kan göras på patienter i alla åldrar. Lider man däremot av en allmän övervikt är det inte riktigt så enkelt, då det i stället handlar om att reducera både det yttre och inre fettet över hela kroppen.

När vikten påverkar hälsan

Att vara överviktig innebär en rad olika fysiska och psykologiska problem som exempelvis kraftigt ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och artros liksom mental ohälsa i form av ångest, stress och dåligt självförtroende. Många överviktiga får också problem med sömnen, vilket vidare kan öka risken för olika hälsoproblem.

Den ökade risken kan bero lite på vilken kroppstyp man har, och idag vet forskare att människor som ansamlar fett runt magen och midjan har ett större hot mot sin hälsa än de som lägger på sig på armar och ben. Däremot leder fetma i allmänhet till många problem och är något som man bör ta på allvar då det kan påverka den egna livskvaliteten.

En fråga om inställning

Forskning visar att meditering kan innebära en avgörande skillnad i huruvida man lyckas gå ner i vikt eller inte, och det beror på att man genom att stärka sitt sinne får lättare att ändra hela sin livsinställning. Anledningen till att många människor går upp i vikt är ett stressigt och hektiskt liv där man dels inte har tid att laga hälsosam mat och dels söker tröst i att äta saker som är goda.

Genom daglig meditering kan man ge sig själv en paus i allt detta kaos, och ge sig själv en chans att ta ett steg tillbaka, rensa tankarna och ta ett andetag. Det kan till och med räcka med så lite som några minuters meditering om dagen för att man skall uppleva lägre stressnivåer och ett minskat behov av att äta.

Sträva efter att må bra

Genom meditering kan man också ge sig själv tid att reflektera lite över vad i livet som gör en lycklig; genom att äta en massa skräp eller att vara i god fysisk kondition? Att inse att man verkligen kan och dessutom förtjänar att må bra är ett stort steg i rätt riktning och utan sådana insikter är det svårt eller till och med omöjligt att klara av sina mål.

En ändrad livsstil och -attityd i kombination med meditering är det perfekta receptet för att midjemåttet skall minska då man slutar fokusera på att dämpa sin stress med mat och dryck och i stället jobbar på att bli starkare, friskare och gladare. Ta en promenad med en god vän i stället för att gå på restaurang, ta en lugn meditationsstund på jobbet i stället för ytterligare en kopp kaffe eller sticka en halsduk framför TV:n istället för att äta chips; kilona kommer att rasa!