Kundaliniyoga

Harbhajan Singh Yogi
Harbhajan Singh Yogi introducerade USA till Kundalini Yoga.

Kundaliniyoga är ca 5000 år gammal med rötter i Indien och Tibet. Förr i tiden lärdes den ut i största hemlighet av mästare till utvalda elever som ansågs värdiga att tillhandahålla kunskapen. Den indiske yogamästaren Yogi Bhajan ändrade på den gamla traditionen när han kom till USA i slutet på 1960-talet och började undervisa kundaliniyoga för alla som ville lära sig. Han utbildade många yogalärare som i sin tur spred kundaliniyogans kraftfulla tekniker vidare. Nu finns den lite överallt i världen, inte minst i Sverige!

Du behöver inte sitta på ett bergstopp i Himalaya eller ha någon särskild tro för att kunna utöva kundaliniyoga. Inte heller behöver du en vig eller atletisk kropp eller speciella kläder. Denna yogaform är enkel och säker, och anpassad till vanliga människor som lever i vår moderna värld. Det är ett kraftfullt och effektivt verktyg som kan ge dig den styrka och balans du behöver för att hantera de dagliga utmaningarna som hör till dagens samhälle.

Kundaliniyoga är ett holistiskt verktyg för självläkande och utveckling på ett fysiskt, mentalt och emotionellt plan. Med andra ord tar yogan hand om hela dig och blir snart en integrerad del av din vardag. Med yogans transformerande effekter kan du få en ny relation till såväl dig själv som till din omgivning, där du agerar från hjärtat istället för att reagera utifrån invanda mönster och beteende.

Hur går det till med kundaliniyoga?

Ett kundaliniyogapass består av en serie övningar i en viss följd som jobbar med både kropp och sinne för att ta bort blockeringar så att livskraften kan flöda fritt i hela dig och skapa balans på alla plan. Bättre sömn, bättre koncentration och en lugnare inställning till livet är vanliga effekter när du utövat yoga ett tag.

Med andning som en röd tråd, tillsammans med mantra och meditation, blir yogapasset mer än bara fysisk träning. Det blir en möjlighet att upptäcka ditt sanna jag, uppnå din fulla kreativa potential, uppleva en högre medvetenhet och leva ett lyckligt liv!

Yogapasset följer ett visst mönster

Intoning: För att signalera kroppen att det är dags att göra yoga och för att öppna dig för en lyckad upplevelse börjar man yogapasset genom att tona in sig med ett mantra. Mantrat lyder ”ONG NAMO GURU DEV NAMO” och betyder ungefär att jag öppnar mig för min inre styrka och visdom för att guida mig genom passet.

  • Uppvärmning: Det är viktigt att mjuka upp kroppen med några uppvärmningsövningar innan du börjar med själva yogapasset. Vanligtvis mjukar man upp hela ryggraden systematiskt – nerifån och uppåt. Det finns också andningsövningar som är bra för att sätta igång cirkulationen och få energin att börjar röra på sig.
  • Övningar: Ett pass kan bestå av en eller flera fysiska övningar som görs i en bestämd ordning och under en viss tid. En del övningar är statiska ställningar men rörelser ingår i de flesta. Du ska alltid utgå från dina egna förutsättningar, använda sunt förnuft och lyssna till kroppen när du gör en övning. De ska utföras lugnt, kontrollerat och inkännande och du uppmuntras hela tiden att lyssna inåt och känna efter hur övningarna påverka dig och din kropp. Det finns hundratals olika pass att välja på.
  • Vila: Det är viktigt att vila en stund efter passet. Oftast vilar du på rygg, gärna med en filt över dig eftersom kroppen kyls ner under vilan. Under den här stunden får hela kroppen slappna av fullständigt. Man brukar vila i tystnad eller till skön musik. Sedan väcker man kroppen varsamt och sträcker ut den.
  • MeditationEfter de fysiska yogaövningarna är kroppen förberedd att sitta en stund i meditation. Meditation är en integrerad del av yogapasset och är en sorts mental hygien där du renar sinnet och rensar det undermedvetna av allt skräp som du samlat på dig under dagen. Ibland är man helt tyst när man mediterar, ibland används mantra och mantrasång. Det är inte svårt att lära sig meditera men det är en process som tar tid och varje människas meditationsupplevelser är unika.
  • Uttoning: För att avsluta passet tonar vi ut med en avslutningssång som skickar ut ett glad och positivt budskap och som sedan följs med upprepningen av mantrat SAT NAM (jag är sann) tre gånger.

Det är bra att ta det lite lugnt efter passet, kliva mjukt in i vardagen igen och sträva efter att behålla din känsla av balans och stillhet så länge som möjligt. Drick gärna vatten efteråt för att hjälpa till med de rensande effekterna som ett yogapass kan medföra.

Yoga ska vara roligt och aldrig göra ont. Därför är det viktigt att alltid lyssna till din kropp, jobba efter bästa förmåga och njuta av det du gör för dig själv!